A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області

Обгрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі послуги з теплопостачання, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

Дата: 22.01.2024 16:26
Кількість переглядів: 30

(оприлюднюється на виконання постанови КМУ № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))

Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, його категорія: Відділ освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області, вул. Шухевича, 83, Зимна Вода, Львівська область, 81110, Україна; 42760578; Орган державної влади, місцевого самоврядування або правоохоронний орган.

Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності) : «ДК021:2015(CPV):09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція (Послуги теплопостачання Відділу освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради ДК021:2015: 093230000-9 Централізоване опалення)»

Вид закупівлі та ідентифікатор плану: закупівля без використання електронної системи, за підпунктом 5 пункту 13 (закупівля здійснюється відповідно до норм постанови КМУ від 12.10.2022 № 1178), ідентифікатор UA-2024-01-18-000230-a

 Очікувана вартість та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі: 123 000,00грн. Визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено аналізом отриманої / наданої послуги з теплопостачання  (річного та місячного) за календарний рік (бюджетний період). Замовником здійснено розрахунок очікуваної вартості послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів відповідно до примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, яка затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 № 275 методом розрахунку очікуваної вартості товарів/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів.

Розмір бюджетного призначення: 123 000,00грн, визначений відповідно бюджету на 2024р. Відділу освіту, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради, затвердженого рішенням сесії Зимноводівської сільської ради «Про сільський бюджет» №1970 від 12.12.2023р  по коду КЕКВ  2271 — Оплата теплопостачання.

Нормативно-правове регулювання.     Підстави для здійснення закупівлі: відповідно до підпункту 5 пункту 13 Особливостей роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання  у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Обґрунтування підстави для здійснення закупівлі:

Відповідно до статті 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану тимчасово можуть встановлюватись окремі обмеження прав і свобод із обов’язковим зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 (зі змінами) термін дії воєнного стану встановлено до 14.02.2023р.

Статтею 4 Указу № 64 Кабінету Міністрів України постановлено невідкладно:

1) ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні;

2) забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, повязаних із запровадженням правового режиму воєнного стану на території України.

Стаття 121 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачає, що Кабінет Міністрів України в разі введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях:

1) працює відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів України в умовах воєнного стану;

2) розробляє та вводить в дію План запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в окремих місцевостях України з урахуванням загроз та особливостей конкретної ситуації, яка склалася.

Згідно з сьомим абзацом пункту 5 частини 1 статті 20 Закону України від 27.02.2014 № 794 «Про Кабінет Міністрів України» Кабінет Міністрів України здійснює керівництво єдиною системою цивільного захисту України, мобілізаційною підготовкою національної економіки та переведенням її на режим роботи в умовах надзвичайного чи воєнного стану.

З метою невідкладного забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, до яких у тому числі входить здійснення публічних закупівель, частиною 37 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону встановлено, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.

На виконання цієї норми Закону урядом були прийняті Особливості.

Положеннями Особливостей передбачено підставу для здійснення закупівлі за підпунктом 5 пункту 13: придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Обсяг закупівлі визначається на підставі річного планування, а також з урахуванням потреби замовника на період 2024року.

Для забезпечення безперебійної роботи закладу освіти Зимноводівської ТГ  в  2024 році, з метою дотримання принципу ефективності закупівлі, якнайшвидшого забезпечення наявної потреби Замовника в умовах воєнного стану існує  потреба у здійсненні Закупівлі. Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка» відповідно до Ліцензії серії АВ №378420 надає загальнонеобхідні послуги з постачання теплової енергії для задоволення потреб мешканців та суб’єктів господарювання с.Лапаївка Зимноводівської територіальної громади та є монополістом для даного регіону у даній сфері господарювання. Мережі теплопостачання, які знаходяться на території відділу освіти (за адресою: Львівська область,с.Лапаївка, вул.Геофізиків,13) технічно приєднані до теплових мереж у приміщеннях, обліковуються на балансі, експлуатуються і обслуговуються тільки Приватним підприємством «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка». Інший суб’єкт господарювання не може надати послуги централізованого опалення для даних установ. Отже, Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка» є єдиним постачальником даних послуг для відділу освіти (за адресою: Львівська область,с.Лапаївка, вул.Геофізиків,13), оскільки доступ до мереж з технічних причин у інших постачальників відсутній, тому і конкуренція в даному випадку – відсутня. Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про природні монополії» від 20.04.2000 № 1682-ІІІ регулюється діяльність суб’єктів природних монополій у таких сферах: транспортування теплової енергії.

           Враховуючи те, що постачальником Закупівлі є лише певний суб’єкт господарювання:            Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка» надає загальнонеобхідні послуги з централізованого теплопостачання для задоволення потреб мешканців та суб’єктів господарювання в с.Лапаївка Зимноводівської ОТГ Львівського району Львівської області. 

            Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка» надає послуги з централізованого теплопостачання, які територіально розташовані в с.Лапаївка.  Отже, на даній території діє лише один розподільник, з яким споживачі (у тому числі бюджетні установи та організації) можуть укласти договір на послуги теплопостачання за регульованим тарифом, інша альтернатива відсутня.

Частиною другою статті 5 Закону України «Про природні монополії» передбачено ведення Антимонопольним комітетом України зведеного переліку природних монополій на підставі реєстрів суб’єктів природних монополій у сфері житлово-комунального господарства, що формуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, а в інших сферах, в яких діють суб’єкти природних монополій, - національними комісіями регулювання природних монополій у відповідній сфері або органами виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначених комісій.

Разом з тим відповідно до статті 13 Закону України «Про природні монополії» національні комісії регулювання природних монополій у відповідній сфері або органи виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначеної комісії визначають суб’єктів природних монополій, складають та ведуть реєстри таких суб’єктів природних монополій.

Відповідно до пункту 4 Порядку складання та ведення Зведеного переліку суб’єктів природних монополій, затвердженого розпорядженням Комітету від 28.11.2012 року № 874-р (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19.12.2012 за № 2119/22431), внесення суб'єктів природних монополій до Зведеного переліку здійснюється Комітетом на підставі реєстрів, отриманих від Міністерства інфраструктури України; Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

  Враховуючи те, що виконавцем Закупівлі є лише певний суб’єкт господарювання: Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка», що визначено відповідним документом, а саме: визначеним  Національною Комісією, що здійснює державне регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг -  ЗВЕДЕНИМ ПЕРЕЛІКОМ СУБ'ЄКТІВ ПРИРОДНИХ МОНОПОЛІЙ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ, ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОВІДВЕДЕННЯ (додається), в якому Приватне підприємство «Приватна фірма по ремонту та обслуговуванню житла «Лапаївка» зазначено в переліку  під №77 за видом господарської діяльності, що провадиться суб’єктом господарювання –транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами на території Львівської області, в зв’язку з чим  застосовується вищевказане виключення через відсутність конкуренції з технічних причин.

Водночас, як передбачено чинним законодавством, під час здійснення закупівель замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель.

Таким чином, враховуючи зазначене, з метою дотримання принципу ефективності закупівлі, якнайшвидшого забезпечення наявної потреби Замовника в умовах воєнного стану замовник прийняв рішення щодо здійснення Закупівлі без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару та застосування під час здійснення Закупівлі, як виняток, підстави за підпунктом 5 пункту 13 Особливостей: придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником, і укладення договору. 

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі

Кількість послуг: 1 послуга.

Обсяг спожитої у будівлі послуги визначається як обсяг теплової енергії, спожитої в будівлі за 1м.кв.  опалюваної площі на об’єктах замовника по затвердженому тарифу. Тариф визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії і станом на дату підписання договору становить 95,06 грн за 1м.кв .

Об’єкти замовника:

1) приміщення відділу освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області (Львівська область, с.Лапаївка, вул. Геофізиків,13) – площею 71,2кв.м.;

2) приміщення централізованої бухгалтерії (Львівська область, с.Лапаївка, вул. Геофізиків,13) – 44,4 кв.м


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень