Обгрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі продуктів харчування для закладів дошкільної освіти Зимноводівської сільської ради на 2023рік, зокрема: оброблені фрукти та овочі (огірок квашений; помідор квашений; горошок консервований
(оприлюднюється на виконання постанови КМУ № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))
Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, його категорія: Відділ освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області, вул. Шухевича, 83, Зимна Вода, Львівська область, 81110, Україна; Орган державної влади, місцевого самоврядування або правоохоронний орган.
Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі й частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності): ДК 021:2015:15330000-0- Оброблені фрукти та овочі (огірок квашений ДК 021:2015: 15331130-7- Квасоля, горох, перець овочевий, помідори та інші овочі; помідор квашений ДК 021:2015: 15331130-7- Квасоля, горох, перець овочевий, помідори та інші овочі ; горошок консервований ДК 021:2015: 15331462-3 Консервований горох; квасоля консервована ДК 021:2015: 15331463-0 консервована квасоля; горошок морожений ДК 021:2015: 15331170-9 Морожені овочі; горох колотий ДК 021:2015: 15331133-8 Колотий горох; броколі швидкозаморожена ДК 021:2015: 15331170-9 Морожені овочі; томат ДК 021:2015: 15331427-6 Концентроване томатне пюре; сухофрукти: яблука, груші ДК 021:2015: 15332410-1-Сухофрукти; сухофрукти: курага ДК 021:2015: 15332410-1- Сухофрукти; сухофрукти: чорнослив ДК 021:2015: 15332410-1- Сухофрукти; родзинки ДК 021:2015: 15332412-5 Оброблені родзинки; вишні морожені ДК 021:2015:15330000-0- Оброблені фрукти та овочі; малина морожена ДК 021:2015:15330000-0- Оброблені фрукти та овочі; джем ягідний ДК 021:2015:15332290-3 Джеми)
Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: відкриті торги з особливостями (закупівля здійснюється відповідно до норм постанови КМУ від 12.10.2022 № 1178), ідентифікатор UA-2023-01-04-004342-a
Очікувана вартість та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі: 344 463,80 грн. Визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено статистичним аналізом загальнодоступної інформації про ціну предмета закупівлі на підставі аналізу споживання (річного та місячного) даного виду товару за календарний рік (бюджетний період). Замовником здійснено розрахунок очікуваної вартості товарів / методом порівняння ринкових цін відповідно до «Методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі Відділу освіти, молоді та спорту Зимноводівської сільської ради» (затвердженої протоколом ТК №55 від 06.10.2020р) розробленої на підставі «Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі», затвердженої наказом Мінекономіки №275 від 18.01.2020р.
Розмір бюджетного призначення: розмір бюджетного призначення, визначений відповідно до проекту кошторису на 2023 рік.
Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі:
Найменування товару (номенклатурна позиція) |
Кількість товару , кг |
Опис товару, що закуповується |
огірок квашений (ДК 021:2015: 15331130-7- Квасоля, горох, перець овочевий, помідори та інші овочі |
400 |
ДСТУ 8509:2015. Мають бути виготовлені зі свіжих сезонних огірків, залиті розчином кухонної солі та піддані молочно-кислому бродінню. Повинні бути вироблені без додавання оцту. Огірки квашені повинні бути тверді, хрусткі, середнього розміру, мати приємний солонувато-кислий смак, присмак доданих прянощів, без стороннього запаху, мають бути не м’яті, не зморщені, без механічних пошкоджень, без пустот, з щільною хрусткою м’якоттю з недорозвиненим насінням довжиною не менше 9 см, та не більше 11 см. на дотик міцні, пружні. Розсіл прозорий, без плісняви, не гострий, без оцту, без осаду. Тара і пакувальні матеріали повинні бути легкими, міцними, зручними, добре зберігати огірки від деформації. Фасування в пластикових відрах від 3 кг. Без ГМО, що має бути зазначено на упаковці. |
помідор квашений (ДК 021:2015: 15331130-7- Квасоля, горох, перець овочевий, помідори та інші овочі ) |
120 |
ДСТУ 8002:2015.Мають бути виготовлені зі свіжих сезонних помідорів, залиті розчином кухонної солі та піддані молочно-кислому бродінню. Зовнішній вигляд – помідори цілі, відповідні даному сорту, без механічних пошкоджень. Якість повинна відповідати діючим стандартам та технічним умовам в Україні. Повинні бути вироблені без додавання оцту. Помідори солоні першого сорту, середнього розміру, цілі, без плодоніжок, нем’яті, незморщені, без механічних пошкоджень. Смак та запах характерний для квашеного продукту, солонувато-кислуватий із присмаком прянощів. Виготовленні згідно з технологічною інструкцією та рецептурами, затвердженими в установленому порядку, відповідно до санітарних правил і за показниками якості та безпеки мають відповідати діючим стандартам та технічним умовам в Україні. Фасовані у пластикові відра. Маса нетто до 5 кг. Маркування державною мовою згідно з ДСТУ. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання, дані про харчову та енергетичну цінність. Без ГМО, що має бути зазначено на упаковці. Якість повинна відповідати діючим стандартам та технічним умовам в Україні. |
горошок консервований (ДК 021:2015: 15331462-3 Консервований горох) |
150 |
Зелений горошок мозкових сортів, фасований в скляну тару 480-530 грам з маркуванням на упаковці. Має відповідати ДСТУ 7165:2010. Термін придатності – не менше ніж 2 роки. |
квасоля консервована (ДК 021:2015: 15331463-0 консервована квасоля) |
280 |
ДСТУ 6074:2009, біла, натуральна, фасована в скляну тару 460-530 грам з маркуванням на упаковці. |
горошок морожений (ДК 021:2015: 15331170-9 Морожені овочі) |
210 |
ДСТУ 8636:2016 Овочі швидкозаморожені. Загальні технічні умови. Товар має відповідати наступним характеристикам: зерна зеленого горошку мають бути однорідними, свіжими, цілими, з тонкою і ніжною оболонкою темно-зеленого кольору, ніжної консистенції і солодким не крохмалистим смаком. Фасований в ящик картонний, устелений поліетиленовою плівкою, або в іншу споживчу тару, яка застосовується для харчових продуктів. |
горох колотий ДК 021:2015: 15331133-8 Колотий горох |
590 |
Горох ваговий ,шліфований колотий, високої якості ( відповідно до ДСТУ 7701:2015) повинен бути розсипчастим, сухим, без домішок, чистий, смак та запах мають відповідати бобовій культурі даного виду, без ознак затхлості, плісняви та інших сторонніх запахів, не заражений шкідниками. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання, дані про харчову та енергетичну цінність, маса та відповідність ДСТУ, Без ГМО, що має бути зазначено на упаковці. |
броколі швидкозаморожена ДК 021:2015: 15331170-9 Морожені овочі |
50 |
Броколі морожена без перевищеного вмісту хімічних речовин, ціла, чиста, без механічних пошкоджень та тріщин. Суцвіття капусти повинні бути зеленого кольору та щільними, чистими, без захворювань та ушкоджень шкідниками, без залишків льоду на плодах. Технічні та якісні характеристики плодів повинні відповідати вимогам ДСТУ 8636:2016 «Овочі швидкозаморожені. Технічні умови» або еквівалент. Товар має бути запакований в упаковку виробника масою не більше 1 кг, з полімерних та комбінованих матеріалів, або іншу споживчу тару, яка відповідає показникам безпеки. |
томат ( ДК 021:2015: 15331427-6 Концентроване томатне пюре) |
180 |
Повинен відповідати ДСТУ 5081:2008 або іншим затвердженим технічним умовам, розробленим відповідно до чинного законодавства, що діють на території України. Продукт, який готується зі стиглих томатів (помідорів) шляхом протирання і уварювання їх до концентрованої маси, з вмістом сухих речовин від 25 до 40%. Зовнішній вигляд та консистенція – однорідна концентрована маса, без темних включень, залишків шкірки, насіння та інших грубих частинок плодів. Колір – червоний, яскраво виражений, рівномірний по всій масі. Смак та запах – властиві томатній пасті, без гіркоти, пригару та інших сторонніх присмаку та запаху. Банки повинні бути герметично закриті з відповідним маркуванням та терміном придатності. Фасування: скляні банки не більше 0,5л. |
сухофрукти: яблука, груші (ДК 021:2015: 15332410-1-Сухофрукти) |
650 |
Суміш сухофруктів відповідного кольору, без сторонніх домішок, добре висушені, відповідного запаху, призначені для приготування компотів. Сорт не нижче першого. Якість товару повинна відповідати діючим на території України ДСТУ. Товар повинен бути запакований у спеціальні фасувальні мішки, кількість згідно заявки Замовника. |
сухофрукти: курага (ДК 021:2015: 15332410-1- Сухофрукти) |
70 |
ГОСТ 28501-90.Абрикоси сушені. Плоди повинні бути чисті, сухі, без паразитів, середнього розміру без кісточки, без плісняви, без механічних домішок та сторонніх присмаків. Фасована у картонні ящики до 10кг. Тара чиста, неушкоджена, на кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства – виробника , вага нетто, склад, дата виготовлення , термін придатності та умови зберігання, дані про харчову та енергетичну цінність. |
сухофрукти: чорнослив (ДК 021:2015: 15332410-1- Сухофрукти |
80 |
ДСТУ 2435:2007.Доброякісні сушені фрукти, чисті, сухі (вологість 14-25%), пружні, неламкі або кришаться, солодкуватокислого або солодкуватого смаку, еластичні, у воді повинні розбухати. Вони не повинні бруднити рук або перетворюватися в грудки, якщо їх стиснути в кулаці. Запах і смак сушених фруктів приємні, властиві даному виду фруктів, без стороннього присмаку або запаху (диму, затхлості, кислого запаху і т.п.). Не допускаються сушені фрукти забруднені, загнивші, запліснявілі, уражені шкідниками, з сторонніми запахом, смаком і домішками. Наявність сертифікату. Продукт не повинен містити ГМО, рослинних жирів,стабілізаторів,барвників,ароматизаторів.. Товар, що постачається повинен мати необхідні сертифікати якості виробника, реєстраційне посвідчення та висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, або іншій подібний документ, що підтверджує відповідність товару вимогам, встановленим до нього загальнообов’язковими на території України нормами і правилами. Товар повинен мати відповідне пакування, яке забезпечує цілісність товару та збереження його якості під час транспортування. Упаковка – герметичні картонні або поліетиленові ящики. |
родзинки (ДК 021:2015: 15332412-5 Оброблені родзинки) |
60 |
Родзинки (виноград сушений) мають бути у вигляді маси ягід з винограду одного виду, сипучі, без грудкування, ягоди без плодоніжок. Смак солодкий, або солодко-кислий. Сторонні присмаки і запахи не допускаються. Розфасована в поліпропіленові мішки з етикеткою або картонні ящики. Не допускається пліснява. З маркуванням на кожній упаковці. На кожній одиниці фасування повинна бути наступна інформація: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства-виробника, вага нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання, дані про харчову та енергетичну цінність. Без ГМО, що має бути зазначено на упаковці. Відповідність вимогам діючого санітарного законодавства України та ДСТУ. |
вишні морожені (ДК 021:2015:15330000-0- Оброблені фрукти та овочі) |
60 |
Фрукти повинні бути зрілі, чисті, без темних плям, без гнилих фруктів, без механічних пошкоджень, без домішок, без кісточок. Колір притаманний даному виду свіжих плодів у споживчій стадії зрілості, без сторонніх запахів та смаків. Технічні та якісні характеристики плодів повинні відповідати вимогам ДСТУ 4837:2007 «Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови» або еквівалент. Товар має бути запакований в упаковку виробника масою не більше 1 кг, з полімерних та комбінованих матеріалів, або іншу споживчу тару, яка відповідає показникам безпеки. |
малина морожена (ДК 021:2015:15330000-0- Оброблені фрукти та овочі) |
60 |
Ягоди повинні бути зрілі, чисті, без темних плям, без гнилих ягід, без механічних пошкоджень, без домішок. Колір притаманний даному виду свіжих плодів у споживчій стадії зрілості, без сторонніх запахів та смаків. Технічні та якісні характеристики плодів повинні відповідати вимогам ДСТУ 4837:2007 «Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови» або еквівалент. Товар має бути запакований в упаковку виробника масою не більше 1 кг, з полімерних та комбінованих матеріалів, або іншу споживчу тару, яка відповідає показникам безпеки. |
джем ягідний (ДК 021:2015:15332290-3 Джеми) |
150 |
Без вмісту синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів. Повинен мати характерний смак та запах. На упаковці (тарі) обов’язково повинно бути вказано склад продукту, дата виготовлення, термін придатності, умови зберігання, дані про виробника. ДСТУ, ТУ тощо згідно вимог чинного законодавства, які використовуються при виготовленні даної продукції. |
Технічні характеристики предмету закупівлі повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, чинним нормативним документам, затвердженим у встановленому законодавством порядку, відповідати вимогам Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами), наказу МОЗ, МОН «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» від 01.06.2005 № 242/329; постанови КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 21.03.2021. № 305; Санітарних правил для підприємств громадського харчування (СанПин 42-123-5777-91).
Вимоги до постачання продуктів харчування:
Під час перевезення Товару постачальники і виробники зобов’язані дотримувати умов транспортування згідно ст. 44 «Гігієнічні вимоги до транспортних засобів» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
• Товар повинен транспортуватися у спеціалізованому транспорті, обладнаний холодильним обладнанням з відповідною температурою згідно зі стандартами. Учасник повинен забезпечувати рухомий склад додатковим джерелом холоду (сухий лід) у випадку необхідності.
• Транспортні засоби, задіяні для перевезення товару повинні відповідати вимогам санітарних норм та правил. Дезінфекція транспортного засобу повинна бути проведена відповідно до стандартів ISO/ІЕС 17025, ДСТУ ISO 17025.
• Товар, що закуповується, повинен супроводжуватися товарно-транспортною накладною.
• Кожна транспортна партія повинна супроводжуватись посвідчення про якість або декларацією виробника, яку видають оператори ринку, що здійснюють виробництво продукції. В даних документах повинна міститися інформація: №; дата видачі; найменування потужностей виробника та його № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування постачальника; його адреса та № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування вантажоодержувача; найменування продукту; одиниці виміру; кількість; дата виробництва; дата випуску; умови зберігання в холодильнику (складі) – температура, при необхідності вологість; термін зберігання; згідно якого нормативного документа продукт виготовлений (ДСТУ, ТУ та ін.); ґатунок, категорія, органолептична оцінка, тощо.
• Умови пакування та маркування продуктів повинні відповідати вимогам законів України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ДСТУ чи ТУ згідно якого зроблений продукт. На маркуванні повинно бути чітко зазначено позначення, що ідентифікує партію, до якої належить такий харчовий продукт.
• Тара повинна забезпечувати повну цілісність товару при транспортуванні. Вартість тари (упаковки) включено в загальну вартість товару. Тара (упаковка) – незворотна.
• Водій автотранспорту, а також особи, що супроводжують продукти, повинні мати особисті медичні книжки.
• Гарантія якості товару діє протягом строку, встановленого виробником товару, та вказаного на упаковці товару. Товар постачається з терміном придатності не менше ніж 90% від загального терміну зберігання на момент поставки.
• Довідка довільної форми про те, що учасник гарантує те, що ціни на товар, по яких він пропонує його постачати є економічно обгрунтованими, відповідають рівню ринкових цін та, що він гарантує зменшення цін на товар у випадку відповідного зменшення ринкових цін.
• Доставка до місця призначення, навантаження та розвантаження Товару здійснюється Постачальником за його власний рахунок та його транспортом.
• Якщо поставлений товар не буде відповідати своїм якісним характеристикам, постачальник повинен замінити товар своїми силами і за свій рахунок протягом 8 годин. Про зобов’язання замінити товар протягом восьми годин подається учасником гарантійний лист разом з усіма документами пропозиції.
• Продукція поставляється згідно заявок Замовника.
• Реакція на звернення — по телефону або електронній пошті: протягом 2-х годин з моменту отримання повідомлення.
Місце поставки товарів: Заклади дошкільної освіти Зимноводівської сільської ради:
1. Заклад дошкільної освіти с.Лапаївка Зимноводівської сільської ради. Адреса :Україна, Львівська область, с.Лапаївка, вул. Геофізиків,15
2.Заклад дошкільної освіти «Дитячий всесвіт» Зимноводівської сільської ради. Адреса: Україна, Львівська область, с.Зимна Вода, вул.Сагайдачного,1
3.Заклад дошкільної освіти «Казковий світ» Зимноводівської сільської ради. Адреса:Україна, Львівська область,с.Зимна Вода, вул. І.Крип’якевича,15